Používaním stránok klasickerecepty.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
„Vyjde vás lacnejšie a je lepší ako ten z obchodu. Jediné, čo potrebujete, je poctivé kravské mliečko - napríklad to z automatov na mlieko.“
Kedysi sme tvaroh robievali aj z kupovaného mlieka, ale dnes je už problém nájsť kvalitné. Takže radšej čerstvé priamo od kravičky. :) Prelejeme ho do hrnca a necháme pri izbovej teplote skysnúť - trvá to nejaké dva až tri dni, kým mlieko "sadne" a oddelí sa tuhá a tekutá časť. Potom dáme hrnice na sporák a opatrne zahrievame, asi na nejakých 70 stupňov. Mlieko však nesmie zovrieť. Vypneme, necháme vychladnúť a precedíme. Hustú, vyzrážanú časť zabalíme do gázy a necháme odkvapkať. Vznikne nám výborný tvaroh, z litra mlieka asi 150 gramov. V chladničke vydrží aj zopár dní, ale najlepšie je spotrebovať ho hneď, alebo ho dať zamraziť. A tekutá časť, čo ostane, je srvátka - má veľa živín, takže ju môžete vypiť alebo spotrebovať do varenia.