Používaním stránok klasickerecepty.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Smotanový osúch

Je vhodný ku kyslím polievkam, alebo ako samostatné jedlo.

 
Smotanový osúch
4 porcie
30 minút
20 minút 180°C
pečenie
stredná obtiažnosť
 

Suroviny

400 g
múka polohrubá
10 g
cukor kryštál
20 g
droždie
1 ks
vajce - žĺtok
80 g
tuk na pečenie (smetol, hera)
10 g
soľ
250 ml
mlieko
250 g
smotana kyslá (16% a viac)
 
olej na vymastenie plechu
 

Postup prípravy

Do teplého, nie horúceho, cca 30°C mlieka dáme cukor, rozdrobené droždie a posypeme trochou múky.  Takto pripravený kvások necháme na teplom mieste 5 - 10 minút kysnúť. Potom pridáme žĺtok, tuk, soľ, múku a vypracujeme na hladké cesto.  Z múky si trochu necháme na posypanie dosky. Hotové cesto necháme na teplom mieste zakryté kysnúť asi 10 minút.

Vykysnuté cesto vyvaľkáme na doske poprášenej múkou na plát podľa veľkosti plechu. Vyvaľkané cesto položíme na vymastený plech. Na cesto rozotrieme rovnomerne smotanu, od okrajov jeden až dva centimetre. Takto pripravený osúch necháme ešte asi 10 minút kysnúť. Vykysnutý pečieme vo vyhratej rúre na 180°C 15 – 20 minút.

Krájame až trochu vychladne.

(3.04 / 5, 57 hlasov)
pinterest
 
 

Komentáre

Pridať komentár




Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Čo prechádza cez žalúdok?
Pridaj komentár