Používaním stránok klasickerecepty.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
„Mala som veľkú chuť na niečo sladké a v komore máme ešte stále veľa jabĺčok od dedka z minuloročnej jesene. Štrúdľovej klasiky už sme objedení a tak som sa rozhodla spraviť niečo iné. Najviac sa to asi podobá na taký zdravší apple pie. Recept je bezlaktózový (vzhľadom na moju silnú intoleranciu) a menej sladký, no každý si ho môže upraviť podľa seba.“
Jabĺčka zbavíme šupky i jadrovníka a nakrájame ich na drobné kocky. Všetky suroviny na plnku spolu zmiešame v jednom hrnci a necháme 30 minút postáť.
Zmiešame múku s orechmi, cukrom a soľou. Maslo vyberieme priamo z chladničky a pokrájame ho na kúsky. Spolu vypracujeme rukami, prilejeme ľadovú vodu a znovu premiešame. Vznikne jemné cesto, ktoré rukami vtlačíme do formy a dáme minimálne na polhodinu do chladničky.
Podobne spracujeme aj suroviny na posýpku. No z tohto cesta vznikne akoby mrvenička. Dáme ju taktiež do chladničky.
Hrniec s jabĺčkami dáme na sporák a chvíľu za stáleho miešania povaríme, nech sa šťava zredukuje, jabĺčka zmäknú a celá zmes trošku zhustne. Dáme vychladnúť.
Na cesto navrstvíme jablká, nato rovnomerne nasypeme posýpku a dáme piecť na 180 °C približne 50-60 minút, treba sledovať. Koláčik necháme úplne vychladnúť, aby nám plnka z jabĺk stuhla a pri krájaní nevytekala von. Kto je maškrtnejší, môže ho podávať so šľahačkou či vanilkovou zmrzlinou.