Používaním stránok klasickerecepty.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
„Konfitované hovädzie líčka s kôprovou omáčkou a karlovarskou knedľou.“
Hovädzie líčka:
Na oleji opečieme hovädzie líčka, najprv „tučnejšie časti“, aby sa mäsko dobre zatiahlo. Najlepší je hrniec, ktorý je dostatočne veľký, ale aby nebol zase až priveľmi veľký. Mäso po orestovaní vyberieme a vo výpeku restujeme koreňovú zeleninu do zlatista. Cibuľu a cesnak pridáme v polovici restovania. V pravidelných intervaloch oddeľujeme prichytené kúsky z dna hrnca. V prípade, že sa prichytia trochu viac, prilejeme vývar. Keď zelenina zmäkne, pridáme celé čierne a nové korenie, tymián, rozmarín, rajčinový pretlak a miešame, kým sa zelenina nevypraží až na tuk. Nakoniec pridáme červené víno, ktoré necháme odvariť / je to presne vtedy keď bublanie vareného vína sa zmení na prskanie tuku/. V poslednom kroku pridáme vývar a krátko všetky ingrediencie povaríme. Dáme piecť do rúry na 140 °C na 3 hodiny.
Karlovarská knedľa:
Biele pečivo nakrájame na kocky a necháme preschnúť, takto pripravené kocky navlhčíme mliekom, vajcia si rozdelíme na žĺtky a bielky, do žĺtkov pridáme mlieko, štipku mletého alebo postrúhaného muškátového orieška, soľ, múku a vytvoríme hladké cesto. Do nakrájaného pečiva pridáme nasekanú čerstvú petržlenovú vňať, cestíčko, zľahka všetko premiešame a primiešame sneh z vyšľahaných bielkov. Takto pripravené cesto tvarujeme pomocou potravinárskej fólie do tvaru knedle. Fóliu na niekoľkých miestach prepichneme opatrne vidličkou. Takto pripravené knedle vkladáme do vriacej vody a varíme približne 18-20 min.
Kôprová omáčka:
Kôpor očistíme a od hrubých stoniek si odkrojíme výhonky, ktoré omyjeme, osušíme a nasekáme. Mlieko a smotanu máme pripravené pri izbovej teplote. V hrnci si rozpálime olej, primiešame hladkú múku a pripravíme svetlú zápražku. Pridáme mlieko, rozšľaháme a privedieme k varu. Získame jemný bešamel, ktorý zriedime hovädzím vývarom a ešte aspoň 20 minút varíme. Na záver pridáme smotanu, dochutíme soľou, cukrom a octom a krátko spolu prevaríme. Pridáme nasekaný čerstvý kôpor a odstavíme, prípadne zjemníme čerstvým maslom.
Po dopečení líčka vyberieme z rúry, na taniere naservírujeme omáčku, na ktorú postavíme karlovarskú knedľu a uložíme mäso. Dobrú chuť!